Är det dags att söka ny tandläkare i Östersund?

09 november 2022 Staffan Ehrlin

editorial

Vad är karies?

Ända sedan barnsben har jag hört ordet karies, men aldrig riktigt förstått vad det är. Därför bestämde jag mig för att göra lite forskning, jag pratade med en tandläkare i östersund, och delar här med mig av vad jag har lärt mig.

Kort sagt kan man säga att det är en bakteriell infektion i tänderna som orsakar karies. Bakterierna producerar syror som äter upp tandemaljen och orsakar håligheter. Om karies inte behandlas kan den leda till smärta, infektioner och till och med tandförlust. Så när vi pratar om att vi har hål i tänderna så är det egentligen obehandlad karies vi har som har gjort att det skapas ett hål.

Det finns flera sätt att behandla karies. Det vanligaste är att fylla håligheten med en speciell tandfyllning. Om kariesangreppet är allvarligare kan du behöva en krona eller till och med en rotfyllning. Det är klokt att undersöka tänderna så fort du får problem för att på så sätt slippa de mer allvarliga formerna av karies.

tandläkare

God munhygien är a och o

Det bästa sättet att förebygga karies är att utöva god munhygien och besöka din tandläkare regelbundet för kontroll och rengöring, välj någon du litar på som Björk Tandhälsa. Du bör också undvika sockrig mat och söta drycker, eftersom de kan bidra till karies. Om du har hål i tänderna ska du se till att få dem fyllda så snart som möjligt för att undvika ytterligare skador. Om du har genomgått behandling där man lagar ett hål och tycker att det var obehagligt så är det ingenting mot hur det känns med rotfyllning.

Karies är ett allvarligt problem, men det är viktigt att komma ihåg att det också går att förebygga och behandla på ett enkelt sätt med enkla medel. Med rätt vård, det vill säga borsta tänderna minst två gånger per dag, kan du hålla dina tänder hälsosam och undvika hål i tänderna.

Fler nyheter