Brott och straff i Västra Götaland

21 juli 2020 Lily Hansen

Det är många saker vi upplever som rutiner, en vanlig vecka eller månad. Men så finns det ju också de mer ovanliga tillfällena. Ofta planerade sedan länge i kalendern. Många är roliga och minnesvärda, som resor, bröllop eller andra trevliga kalas. Men tyvärr händer ibland riktigt tråkiga saker. Vi utsätts för för inbrott, lurendrejare eller andra kriminella. Vad är viktigt att tänka på i sådana situationer? Går det att förbereda sig? 

 

När du behöver kontakta polisen

Skulle du bli bestulen på din bil, utsättas för fysiskt våld eller bli lurad på dina pengar, så anmäler du såklart detta till polisen. Det kan vara bra att känna till att där får du också mer information om vilka andra myndigheter som kan hjälpa dig. Exempelvis kan kommunen eller brottsofferjouren på din ort stötta dig. Om det hela utvecklar sig till ett brottmål i Göteborgs tingsrätt så har du i alla fall rätt till ett målsägarbiträde.

 

 

Vad händer i rätten?

I följande fall har du rätt till ett juridiskt biträde: vid sexualbrott, om du har en funktionsnedsättning eller om en närstående är den som utsatt dig för brottet. Det är domstolen som bestämmer när det kan bli tal om ett kostnadsfritt målsägarbiträde. Du vill ha någon med erfarenhet och de rätta kunskaperna som företräder dig givetvis. Om det skulle vara så illa att det är ditt barn som råkat illa ut, så vill du hitta någon som har vana av det. Informera dig om vilka alternativ som finns bland advokatbyråerna där du bor. Det kan kännas bisarrt att förbereda sig på att bli brottsoffer, men det finns en hel del information som är lätt att ta till sig. Sök upp den på nätet, så är du bättre förberedd om det värsta skulle hända. Förhoppningsvis även mindre rädd för att bli utsatt för en sådan situation.

Fler nyheter