Fönster och dörrar som släpper in vacker ljus i hemmet

20 augusti 2020 Cecilia Olsson

Fönster och dörrar är det som öppnar upp ett hem och släpper in välbehövligt dagsljus, om det är möjligt bör det installeras minst ett fönster i varje rum i bostaden. Förutom ljuset som släpps in ges även möjligheten att vädra, något som är viktigt för att få in fräsch luft samt undvika fukt (som i värsta fall kan leda till mögel i hemmet).  

En ytterdörr är såklart ett måste, men den kan gärna kompletteras med altandörrar och/eller balkongdörrar. En altandörr är vägen ut till luften, ljuset och den härliga trädgården. Med en stor glasdörr kommer mycket ljus in och trädgården ligger hela tiden som en bakgrund i rummet där dörren är placerad.

En altandörr i trä med glasparti ser rustik och vacker ut, samtidigt som den släpper in ljus i hemmet. Finns behov för modernare stil och ännu större glasparti så kan skjutdörrar vara ett klockrent alternativ. Skjutdörrarna riskerar dessutom inte att blåsa igen då de öppnas upp för vädring. Med energiglas installerat så finns också möjligheten att dra ner på husets energikostnader.

Det allra vanligaste är att placera altandörrar från vardagsrum eller kök, då finns en smidig väg ut i trädgården för alla som bor i hemmet. Det kan dock finnas en önskan om att ha direkt tillgång till trädgården från sovrummet, förutom utsikten så släpper altandörrar i glas in vackert ljus som förhöjer känslan i rummet. 

Vid val av modell bör övriga fönster och dörrar tas med i beräkningen, en modern glasdörr tillsammans med spröjsade gamla fönster kan lätt se malplacerad ut. För att vara på den säkra sidan är det därför enklast att välja fönster och dörrar i samma stil på hela huset, det går såklart att variera storlek och form utan att det behöver se konstigt ut. För ett stort urval av fönster och dörrar i olika material, modeller och färger kan man gå in på https://www.sparfonster.se/altandoerr/.

Fler nyheter