Har du tandstensbildning? Här är vad tandläkare gör åt det.

08 augusti 2022 Helen Johansson

editorial

Råkat ut för tandsten?

Tandsten är en förkalkad avlagring som kan bildas på tänderna. Tandläkare i Järfälla träffar ofta patienter som är oroliga för tandstensbildning. Även om det inte alltid är lätt att ta bort, har tandläkare ett antal lösningar som kan hjälpa till. I den här artikeln kommer vi att diskutera orsakerna till och symtomen på tandstensbildning samt de behandlingar som tandläkare använder för att ta bort den.

Tandläkare Järfälla

Orsaker till tandstensbildning

Tandsten bildas när plack, en klibbig film av bakterier, hårdnar på tänderna. Plack bildas när bakterierna i munnen blandas med saliv och stärkelserika livsmedel. Bakterierna producerar syror som äter upp tandemaljen. Med tiden kan detta leda till karies och tandköttssjukdomar.

Tandsten byggs upp snabbare hos vissa människor än hos andra. Det är mer sannolikt att det bildas hos personer med dålig tandhygien, torr mun eller tandställning. Personer som röker löper också större risk för tandstensbildning.

Det bästa sättet att förebygga tandstensbildning är att utöva god tandhygien. Detta inkluderar att borsta tänderna två gånger om dagen, använda tandtråd dagligen och använda munskölj. Det är också viktigt att regelbundet gå till tandläkaren för professionella rengöringar. Tandläkare kan ta bort tandsten som redan har bildats med en tandskalsverktyg, ett litet verktyg som vibrerar och bryter sönder avlagringen.

Om du är orolig för tandstensbildning bör du prata med din tandläkare. De kan hjälpa dig att utveckla en tandhygienrutiner som minskar risken för tandstensbildning.

Tandläkare i Järfälla är experter när det gäller tandsten och kan hjälpa dig att bli av med den för gott! Tandläkaren kan använda en tandskalsare för att avlägsna tandsten som redan har bildats på tänderna. Tack för att du läste! Vi hoppas att den här artikeln har varit till hjälp. Om du har några frågor om tandsten och åtgärd hör av dig till din tandläkare, de hjälper gärna till!

Fler nyheter