Inga ölnamn i Landskrona enligt familejrätten 

22 augusti 2021 jonas olsson

Olika länder har olika syn på hur inblandad staten ska vara i privata angelägenheter. Inte minst familjeangelägenheter. I exempelvis Tyskland har man en mer konservativ hållning där staten ska hålla sig lite på avstånd. Man tar hand om sina egna släktingar och löser sina problem hemma vid köksbordet.  

Talibanregimen i Afghanistan tycker lite annorlunda. Gifter man sig inte med rätt person där kan man riskera att få ett skott i pannan. Det är hårda bud, och antagligen det mest hårdragna exemplet på en regim eller stat som blandar sig i privata familjediskussioner.  

Från Afghanistan till Sverige. Eller närmare bestämt Landskrona. Här har man också en viss statlig inblandning i familjeangelägenheter. Men det slutar sällan eller till och med aldrig med avrättning. Det kan däremot handla om att farbror staten tar beslut om sådant som vem som ska ha vårdnaden om barnet, hur ett arv ska fördelas eller om ditt barn får lov att döpas till Pilsner eller inte. 

Familjerätt avgör namnförslagens lämplighet 

Det kallas för familjerätt. Familjerätt i Landskrona fungerar som familjerätt gör i resten av 

landet. Den innehåller nämligen lagar som gäller nationellt. Landskrona är ingen provins med något slags eget självstyre med andra lagar. Så du kommer behöva följa familjerättens lagar även om du flyttar in eller ut från Landskrona. Förutsatt att du bor kvar inom Sveriges gränser förstås.  

Just det ja, namnet Pilsner var det ju. Du fastnade säkert lite där vid den raden. I familjerätt ingår nämligen namnlagen. Det är Skatteverket som med hjälp av namnlagen bestämmer vad folk inte får lov att heta. Just Pilsner var bara ett av de många exempel på namn som nekats av Skatteverket. 

Det verkar generellt vara en ganska lönlös idé även med andra ölinspirerade namn. Skatteverket har nämligen avslagit även namnförslagen Alkis, Pripps och Bärs. Risk att de kan väcka anstöt sägs det. I alla fall enligt familjerätten. 

Fler nyheter