Så undviker du svartmögel i ditt badrum

20 oktober 2020 Cecilia Olsson

Badrummet är i regel inte det rum som vi spenderar mest tid i när det handlar om våra hem, men det är fortfarande ett rum som det känns viktigt att hålla fint och fräscht. Det känns extra lyxigt om en bostad har ett fint kaklat badrum med en härlig dusch eller bad och fräsch inredning. Det är dock viktigt att vårda badrummet för att det ska hålla sig just fräscht och fint. 

Håll badrummet rent

Först och främst är det såklart viktigt att regelbundet städa badrummet. Ungefär en gång i veckan brukar räcka för de flesta då toalett, kommod, skåp, speglar och detaljer såsom dörrhandtag och duschmunstycke blir rengjorda. Använd desinficerande medel till toalettstolen och låt någon form av WC rent verka i den en stund innan du skrubbar med toalettborsten och spolar. Damsug och moppa även golvet. 

Släpp ut fukten

Det är väldigt viktigt att se till att det finns fullgod ventilation i badrummet för att det inte ska uppstå fuktskador eller mögel. Håll ventiler öppna och vädra efter att du har duschat eller badat om det finns ett fönster, annars kan det vara bra att öppna dörren och ställa upp ett fönster i nära anslutning till badrummet. 

Svartmögel är dåligt för hälsan

Om du låter fukten stanna kvar i badrummet kan det leda till att svartmögel får fäste. Det är varken bra för människor, djur eller de ytor som svartmöglet sätter sig på. Synligt mögel ser du genom att det bildas svarta eller mörka fläckar, ofta i kakelfogar då det handlar om badrum. Det kan även vara dolt mögel som till exempel döljer sig i avlopp, det upptäcks genom att symptom som exempelvis huvudvärk, trötthet och/eller andningssvårigheter uppstår.

Testa omgående ifall det finns misstanke om mögel

Har du minsta misstanke om svartmögel badrum bör du genast göra ett mögeltest för att vid positivt resultat kunna åtgärda problemet så snart som möjligt. AGX MögelTest är ett företag som erbjuder effektiva mögeltest för både synligt och dolt mögel, du får dessutom produkterna levererade direkt hem i brevlådan. 

Fler nyheter