Sov dig till ett långt liv

23 februari 2020 patrick pettersson
Sov dig till ett långt liv

Hur sover du om nätterna? Det är mycket som påverkar kvalitén på vår sömn – kost, stress, omgivning – men detta är inget som en trött människa orkar tänka på hela tiden. Helst vill man i säng NU när man är trött, vem bryr sig om vad man ätit under dagen? Men sanningen är att nyckeln till ett långt, hälsosamt liv verkar ligga i kvalitén på vår sömn, åtminstone till en viss grad. Missar man flera timmars sömn regelbundet kan det leda till allvarliga hälsoproblem. Sover man för mycket är det inte heller bra, visar det sig. Det kan vara ett symptom på att något är fel.

 

Förbättra nattsömnen

Det finns vissa praktiska steg du kan ta för att förbättra din nattsömn. När det gäller kosten är det viktigt att identifiera de rätter eller produkter som du inte mår så bra av, och undvika dessa. Men även om allt du äter är helt oskyldigt och hundraprocentigt nyttigt, måste du också tänka på tiden. Försök att lämna en lucka på 2 – 3 timmar mellan ditt sista mål för dagen och läggdags. Tänk också på att undvika alla stimulerande substanser, som kaffe och alkohol, precis innan du ska sova.

 

 

Ett skönt underlag

Vart man sover har nästan lika stor effekt på sömnkvalitén som de aktiviteter man gjort under dagen. Se till att ditt sovrum är svalt och mörkt. Stäng av alla skärmar och blinkande ljus. Slappna av! Sovmiljön ska vara så lugn och rogivande som möjligt. Köp sängar hos battrenatter.se om du vill sova på ett mjukt men stadigt underlag som du sjunker in i som i en dröm. Och slutligen bör du undvika det blåa ljuset från mobil- eller datorskärmar två timmar innan sovdags. På så sätt får hjärnan tid att varva ner, slappna av och ladda upp inför en riktigt vilsam sömn.

 

Godnatt!

Fler nyheter