Träning, sömn och Rubiks kub är saker som är bra för hjärnan

22 september 2020 Cecilia Olsson

Att träna din hjärna genom olika aktiviteter och utmaningar har många fördelar. En vältränad hjärna blir mer alert och kan ha lättare med logiskt tänkande och problemlösning. Det är sådant som kan underlätta både under fritiden och på arbetet eller i skolan. Det finns många olika saker som kan hjälpa hjärnan att bli mer effektiv bland annat träning, bra mat, sömn och olika IQ-utmaningar. 

Träna för bättre hjärnfunktion

Det är tydligt att fysisk aktivitet inte enbart påverkar kroppen utan även det mentala. Fysisk motion kan påverka den kognitiva funktionen hos människor. När vi tränar så bildas fler kopplingar i hjärnan och de förbindelser som redan finns mellan nervceller blir starkare.

Rätt mat hjälper hjärnan att fungera bättre

Genom att äta bra mat kan du påverka din hjärna positivt. Till exempel så innehåller fet fisk massor av protein och nyttiga fettsyror samt vissa mineraler. Lite mer generellt så kan du sikta på att äta grovt, färskt, grönt och ekologiskt för en välmående kropp och hjärna.

Se till att hjärnan får vila tillräckligt

Att sova är grundläggande för att må bra och kunna känna att du har en effektiv hjärna. Under tiden vi sover bearbetar hjärnan dagens intryck och återhämtar sig. Får inte hjärnan tillräckligt med vila kan det leda till sämre minne, svårt att fokusera samt försämrad stresstålighet. 

IQ-utmaningar har flera fördelar

Olika utmaningar som korsord, sudoku, pussel och Rubiks kub kan ha riktigt positiv effekt på hjärnans funktion. Det tränar minnet och gör oss bättre på logiskt tänkande samtidigt som det kan vara riktigt roligt att hålla på med. 

Rubiks kub för barn och vuxna 

Rubiks kub är ett tredimensionellt pussel som sålts över 400 miljoner exemplar världen över. Det är utmanande och underhållande för barn såväl som vuxna och det finns dessutom flera varianter på Rubiks kub om du vill variera dina utmaningar. Ett brett sortiment till bra pris hittar du på https://mastercubestore.se/.

Fler nyheter