Vad är vistabel?

14 september 2020 patrick pettersson

Vistabel är ett läkemedel som används inom plastikkirurgi och kosmetisk hudvård. Det är ett muskelavslappnande medel som injiceras med en spruta genom huden och används för att förminska rynkor i ansiktet, då framförallt i pannan, mellan ögonbrynen och runt ögonen.

Medlet heter vistabel när det säljs och används för kosmetiskt bruk. Det kan också användas för medicinska ändamål och då kallas det för Botox. Botox är kanske det namn som många egentligen skulle associera med kosmetiskt bruk, men så ligger det alltså till.

 

För medicinsk användning

När botoxmedel används för medicinska ändamål så kan det bland annat handla om tandgnissling. Tandgnissling, alltså när man biter ihop käkarna, kan leda till smärta, huvudvärk och slitna tänder. Med botox får man musklerna att slappna av och därmed kan tandgnissling lindras eller avta helt.

Medlet kan även användas vid migrän, skelning, urinläckage, muskelspasmer och för svettbehandling. Allt detta tack vara den muskelavslappnande effekten alltså. Effekten är nästan som en lättare förlamning, så det ska alltså inte användas om man har lättare problem, men detta får man så klart rådgöra om med sin läkare.

 

Arg eller glad?

Man kanske inte riktigt känner igen sig själv när man tittar sig i spegeln och ser en massa begynnande rynkor. En del får djupa rynkor mellan ögonbrynen som gör att de ser arga ut fast de inte är det. Det är såklart inte roligt när andra människor omkring en tror att man är arg. Man kanske tvärtom är glad och då blir det ju helt fel.

Kanske vill man gärna göra någonting åt sina rynkor. Då är vistabel, som ju är till för kosmetiska ändamål, ett alternativ. Det injiceras i ansiktet i små doser och sedan kan man se resultat efter några dagar. När man sedan ser sig i spegeln igen kan man både kan känna sig glad och se glad ut.

Fler nyheter