Ändra färg på fasaden – glöm inte bygglovet

02 juni 2020 Jenny Olsson

När man ska göra om utsidan på sitt hus som att måla om fasaden finns en del saker att tänka på. För det första måste man fundera hur man vill att den nya fasaden ska se ut och olika för- och nackdelar med olika färger. Därefter bör man fundera om man vill utföra jobbet själv. Att måla om en fasad är ett ganska tidskrävande projekt men kan samtidigt vara roligt.

Är man intresserad av renovering, måla och att förnya så kan det vara helt rätt att göra projektet själv. I annat fall, om man ska anlita hantverkare, kan det vara bra att vara ute i god tid för att försäkra sig om att målaren har tid. Sommartid är det ofta många utomhusprojekt vilket gör att många hantverkare snabbt blir fullbokade. I minst i dessa tider, när människor alltmer är hemma, vill de göra om i och utanför sina hus. Nu finns mer tid att begrunda och se vad som behöver göras, dessutom har gemene man kanske mer pengar att lägga på renoveringar när många inte kan resa i samma utsträckning som tidigare. 

När det kommer till att byta kulör på sin fasad ska man också komma ihåg att det kan behövas bygglov. Det är viktigt att ta reda på och ansöka om i god tid. Dels kan det ta lite tid innan man får besked och att inte ansöka om det alls när man skulle ha behövt göra det kan också bli dyrt, då man inte bara kan få betala ett vite utan också få återställa färgen om ansökan inte blir godkänd av byggnadsnämnden. 

Vad gäller för bygglov när det är dags att byta kulör på sin fasad kan man läsa om på hus-bloggaren.se

Här har de samlat att information man behöver i en artikel, vilket är guld värt. Att själv söka information från olika sidor för att få svar på sina frågor och funderingar kan kännas krångligt och därför är den här sajten superbra att använda sig av. 

Fler nyheter