Byt till LED-belysning

12 november 2019 jonas olsson
Byt till LED-belysning

I många hem runt om i Sverige finns det glödlampor som belysning men varför inte haka på trender med LED-lampor! När du byter till ledljusarmaturer i ditt hem så kommer du att få en mindre energiförbrukning. Detta medför mer pengar i din plånbok och framför allt så blir det mindre klimatpåverkan. Många tycker att LED-lamporna är för dyra, och ja de är dyrare men de har en längre livsläng och en mycket stor energibesparing. Om man byter från en glödlampa till LED-lampa så sparar man 80 procent i energi. LED-lampan har dessutom en livslängd på 15 000 timmar vilket är en enorm skillnad mot glödlampans 1000 timmar.

 

 

LED-belysningens historia

 

En LED-lampa är detsamma som en lysdiod. Den uppfanns redan på 1920-talet av ryssen Oleg Vladimirovich Losev. Till en början fanns enbart röda lysdioder att använda sig av. Sedan när åren gick så uppfanns det även gröna och gula lysdioder. Men den färger som uppfinnarna ville komma åt var det blå ljuset för det var det mest energirika ljuset att jobba med. Med hjälp av det blå ljuset var det möjligt att få fram ett vitt ljus som man gärna har i sitt hem. Det tog forskarna 30 år att få fram det rätta vita ljuset som idag används i de flesta LED-lamporna.

 

Så hur fungerar en LED-lampa?

 

I en LED-lampa är det lysdioden som är ljuskällan istället för glödtråd som finns i en vanlig glödlampa. Lysdioden kräver mycket lite ström för att lysa upp och det är därför den är så energisnål. Så vad är det som gör att lysdioden lyser? Jo det är ett fenomen som kallas elektroluminiscens. Det som sker är att det skapas en elektromagnetisk strålning. Det är strålningen som är ljuskällan och den uppstår när en halvledardiod sätts samman med ett material som sätter igång en elektromagnetisk strålning. Det kan vara till exempel kisel eller aluminium som startar upp strålningen.

Fler nyheter