Skapa mysig atmosfär med lampor

20 januari 2021 Cecilia Olsson

För somliga är lampor endast en källa till ljus och inget annat. Det är klart att man tar in lampor i sitt hem för att de ska ge belysning, men de kan även vara mycket mer än så. En lampa kan sätta prägel på ett rum och vara en betydande del i inredningen. Lampor kan även ge olika sorters ljus och skapa stämning därefter. Ett vanligt misstag som många gör då de inreder ett hem är att lamporna blir något sekundärt efter möbler och annan inredning samt att man tar in allt för få källor till ljus. 

Inred med olika sorters lampor

Ungefär 5-7 lampor brukar kunna vara lagom i ett normalstort rum, men det beror såklart på vad man använder rummet till samt hur det är utformat. En tumregel kan då istället vara att man tar in tillräcklig med lampor för att kunna undvika helt mörka partier i rummet. För att skapa en mysig stämning bör man också använda sig av olika sorters lampor.

Fyll hemmet med funktionell och mysig belysning

En taklampa ger bra allmänbelysning och kan dessutom förstärka en stil eller en känsla man vill förmedla i inredningen. En till två taklampor kan vara lagom beroende på hur stort rummet är och det går att välja mellan tre typer; plafond, pendel och ljuskrona. Förutom allmänbelysning så kan det behövas arbetsbelysning, det är belysning som lyser upp en specifik yta. Till exempel så kan det passa bra med en bordslampa eller golvlampa som ger bra ljus på ett skrivbord. 

Sist men inte minst så bör man ta sin stämningsbelysning, det är ljuskällor som skänker en mysig atmosfär. Bordslampor, vägglampor, golvlampor, ljusslingor och så vidare är perfekta för att ta in härligt ljus och göra hemmet extra mysigt. Kom även ihåg att det kan vara väl värt att investera i en lampa som ser bra ut både då den är tänd och då den är släckt. Hos Lampemesteren hittar man riktigt snygga lampor av hög kvalitet som verkligen kan förgylla hemmet.

Fler nyheter