Varsam och vårdande trapphusrenovering

28 april 2021 jonas olsson

Trapphuset har en stor betydelse för hur man upplever en fastighet, och för om man ska känna sig välkommen. Att vårda och renovera trapphuset vid behov är därför väldigt viktigt. Dessutom kan rätt trapphusrenovering hjälpa till att höja värdet på fastigheten. Men det gäller att gå varsamt fram och tänka på vad man gör. Bäst blir det oftast om man håller fast vid originalet och de färger, kulörer, belysning, dörrtyp, dörrhandtag, ledstänger och så vidare som arkitekten valde från början. 

Det händer ganska ofta att trapphus är sönderrenoverade och att man inte vet hur de såg ut från början. Då kan man många gånger få goda råd av stadsbyggnadskontoret om hur man bäst kan återställa det med tidstypiska detaljer, färger och kulörer. Men även en seriös målerifirma som är specialiserad på trapphusrenovering kan hjälpa till med goda råd och val. 

 

Mycket att vinna på totalentreprenad

Ska man renovera ett äldre trapphus är det viktigt att man anlitar rätt målerifirma och väljer ett företag som även sysslar med byggnadsvård. Annars kan man riskera att få trapphuset förstört och målat med billig plastfärg. Det finns bra företag som erbjuder totalentreprenad vid trapphusrenovering. Det innebär att de kan åta sig att renovera tak, väggar, golv, fönster, dörrar, elektricitet och så vidare. Att använda sig av totalentreprenad blir oftast billigast, och slutresultatet brukar också bli bättre. 

Viktigt med bra referensobjekt

Ska man renovera ett trapphus kan det vara bra att ta in kostnadsförslag från några olika företag specialiserade på trapphusrenovering, för att jämföra priser. Men då det är viktigt att det blir bra måste man även ta hänsyn till referenser och referensobjekt och kan inte bara titta på kostnaden. Be därför att få titta på tidigare trapphusrenoveringar som de olika företagen gjort. Kanske har grannfastigheten nyligen renoverat sitt trapphus med gott resultat? Fråga i så fall dem vem de anlitade. 

Fler nyheter